ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ОБЩАТА ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ПОЛИТИКА НА СИГУРНОСТ И ОБЩАТА ПОЛИТИКА ЗА СИГУРНОСТ И ОТБРАНА

от

15.02.2018

12:00

до

17.02.2018

17:00

Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) е междупарламентарна платформа за разисквания относно действията на ЕС в областта на външната политика и политиката за сигурност и отбрана. В настоящия формат се провежда от 2012 г.

Интерпарламентарната конференция е част от парламентарното измерение на всяко председателство на Съвета на ЕС.

Конференцията се организира два пъти годишно от парламента на държавата-членка на ЕС, изпълняваща ротационното председателство на Съвета в тясно сътрудничество с Европейския парламент. В България ще се проведе за 12-ти път на 15-17 февруари 2018 г. Конференцията се домакинства от Комисията по външна политика и Комисията по отбрана.

В съответствие с Правилника за организация на конференцията към Върховния представител по Общата външна политика и политиката за сигурност се отправя покана за участие, за да представи пред парламентаристите актуалните приоритети и цели на ЕС в областта на ОВППС и ОПСО.

Интерпарламентарната конференция е платформа за поддържане на диалога и сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент. Тя създава рамка за обмен на информация и добри практики в областта на ОВППС/ОПСО и предоставя възможност на парламентаристите да допринасят в процеса на изпълнението на тези политики.

Говорители

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Цвета Караянчева започва политическата си кариера като общински съветник в Кърджали. Избирана е за народен представител в 41-то, 42-то и 43-то Народно Събрание. Била е член на комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по земеделието и горите и по труда и социалната политика. Избрана е за заместник-председател на парламента в настоящото 44-то Народно събрание. От 17 ноември 2017 година е избрана за председател на българския парламент. Ръководител е на Делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

ДЖЕМА ГРОЗДАНОВА

Председател на Комисията по външна политика

Джема Грозданова е председател на Комисията по външна политика в 44-тото Народно събрание на Република България. В 43-тото Народно събрание заема същия пост, а като парламентарист от 42-рото Народно събрание членува в Комисията по външна политика и в Комисията по здравеопазване. Като народен представител от 41-вото Народно събрание е избрана за председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. В настоящото и предходното Народно събрание председателства групата за приятелство България – САЩ. Ръководител е на постоянната делегация към Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), длъжност която заема и в рамките на мандата на 41-вото и 43-тото Народно събрание. Вицепрезидент е на ПАСЕ от 2009 г. до 2011 г. и в периода януари 2015 г. – януари 2016 г. В ПАСЕ Джема Грозданова е вносител на Софийската декларация, приета единодушно на 27 ноември 2015 г. Декларацията призовава за свикване на 4-та Среща на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки в подкрепа на Европейското единство и сътрудничество.

КОНСТАНТИН ПОПОВ

Председател на Комисията по отбрана

Военен пилот с над 1200 летателни, часа той служи като командир на изтребителна ескадрила и военновъздушна база, командир на българските военновъздушни сили, заместник-началник и началник на отбраната на Република България. Генерал Попов е един от първите висши български офицери, работили в щабове на НАТО като началник на щаба в Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в гр. Бидгошч, Полша (2005 г. - 2006 г.) и заместник-началник на щаба на Съюзното въздушно компонентно командване в гр. Измир, Турция (от 2006 г. до 2008 г.). Завършил е магистърска степен във Военновъздушния колеж в авиобазата "Максуел", САЩ и има докторска степен по "Организация и управление на въоръжените сили" от Военна академия „Г. С. Раковски“ в гр. София.

ДЕЙВИД МАКАЛИСТЪР

Председател на Комисията по външни работи (AFET) на Европейския парламент

Дейвид Макалистър е член на парламента на Долна Саксония от 1998 до 2014 г., където от 2003 г. до 2010 г. е председател на групата на ХДС /CDU/. На 1 юли 2010 г. парламентът на Долна Саксония го избира за министър-председател на Долна Саксония - пост, който заема до 2013 г. През 2014 г. Макалистър е избран за евродепутат. През ноември 2014 г. е избран за заместник-председател на Международния демократичен съюз в Сеул и е заместник-председател на Европейската народна партия от октомври 2015 г. В Европейския парламент Дейвид Макалистър е председател на Комисията по външни работи (AFET), заместник-член на Комисията по конституционни въпроси (AFCO) и на Подкомисията за сигурност и отбрана (SEDE), член на Делегацията за връзки със САЩ и на Делегацията за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО, и заместник-член на Парламентарния комитет за стабилизиране и асоцииране ЕС-Сърбия.

ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ

Върховен представител на Европейския Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност / заместник-председател на Европейската комисия

Федерика Могерини е Върховен представител на Европейския Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия от 2014 г. Тя е министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия от 22 февруари 2014 г. до 31 октомври 2014 г. Била е депутат в италианския парламент от 2008 г. до 2014 г. През 2013-2014 г. е ръководител на италианската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО. От 2008 до 2013 г. е член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА

Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи

Екатерина Захариева е заместник министър-председател по съдебната реформа и министър на външните работи на Република България от 2017 г. Била е министър на правосъдието във второто правителство на премиера Бойко Борисов от 2015 г. до 2017 г. През 2013 г. и 2014 г. тя е била заместник-министър председател и министър на регионалното развитие и благоустройството в първото и второто служебното правителство на президента Росен Плевнелиев. През 2013-2015 г. г-жа Захариева служи като началник на кабинета на президента на Република България, а през 2012-2013 г. като главен секретар на администрацията на президента Росен Плевнелиев. Заемала е още поста на заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в първото правителство на министър-председателя Бойко Борисов (2009-2013 г.).

ЕДУАРД КУКАН

Председател на Делегацията в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Сърбия в Европейския парламент

Едуард Кукан е член на Европейския парламент от 2009 г. От тогава той членува на Комисията по външните работи (AFET). Между 2009 г. и 2014 г. г-н Кукан е бил член на Подкомисията по правата на човека. През 2014 г. той се присъединява в Подкомисията по сигурност и отбрана. Г-н Едуард Кукан е бил министър на външните работи на Словакия от 1998 г. до 2006 г. През 1999 г. той е назначен за специален пратеник на Генералния секретар на ООН за Балканите - пост, който заема до 2001 г.

ТОМАС МАЙЕР-ХАРТИНГ

Изпълнителен директор на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) за Европа и Централна Азия

Томас Майер-Хартинг е изпълнителен директор за Европа и Централна Азия в ЕСВД от ноември 2015 г. Той е ръководител на делегацията на ЕС в Организацията на обединените нации (ООН) в Ню Йорк до октомври 2015 г. Преди да заеме тази длъжност той е работил като постоянен представител на Австрия към ООН в Ню Йорк - в периода декември 2008 г. - октомври 2011 г. В тази си роля г-н Майер-Хартинг представлява Австрия в Съвета за сигурност на ООН от 1 януари 2009 г. до 31 декември 2010 г. От 2002 г. до 2004 г. той е бил специален представител за Западните Балкани на министъра на външните работи на Австрия. От 1999 г. до 2003 г. е посланик на Австрия в Белгия и ръководител на австрийската мисия в НАТО.

ДЖЕРАЛД КНАУС

Председател на „Европейска инициатива за стабилност“

Джералд Кнаус е учредител и председател на „Европейска инициатива за стабилност“. Той е член и основател на Европейския съвет за външна политика и в продължение на пет години е бил асоцииран сътрудник в Център за политика по човешките права „Кар“ към факултет "Кенеди" на Харвардския университет, където през 2010-2011 г. е бил гостуващ лектор на тема държавно устройство и държавна намеса. От 2001 г. до 2004 г. той е бил директор на отдела „Научени уроци“ на Стълба „Европейски съюз“ към мисията на Организацията на обединените нации в Косово. Той е бил университетски преподавател по икономика в Украйна през 1993/94 г. и е работил пет години, за неправителствени и международни организации в България и Босна и Херцеговина.

ВЕСЕЛА ЧЕРНЕВА

Директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) София

Весела Чернева е програмен директор и ръководител на Европейския съвет за външна политика - София от 2016 г. Тя е директор на програмата „Разширена Европа“ към ЕСВП от 2013 г. В периода - февруари 2010 г. до март 2013 г. г-жа Чернева е говорител на Министерството на външните работи на Република България. През 2008-2010 г. е ръководител на софийския офис и старши сътрудник по политика в Европейския съвет за външна политика.

ГОРАН СВИЛАНОВИЧ

Генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество

Горан Свиланович е главен секретар на Съвета за регионално сътрудничество от 1 януари 2013 г. В периода 2000 г. - 2004 г. той е бил министър на външните работи на Федерална република Югославия, която бе преименувана на Сърбия и Черна гора през 2003 г. Той е бил още член на Групата за преглед на Пакта за стабилност, в която се предлага трансформирането му в Съвет за регионално сътрудничество.

ЖЕЧО СТАНКОВ

Заместник-министър на енергетиката на Република България

Г-н Станков е роден на 4 август 1982 г. Завършва университета "Universitat Regensburg", Германия, където получава магистърска степен по икономика. Има близо 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции. Съосновател и секретар е на "Българска асоциация компресиран газ". От 2011 г. е общински съветник в Общинския съвет в Бургас. Жечо Станков е заместник-министър на енергетиката от 13 януари 2015 г. до 27 януари 2017 г. Избран е за народен представител от ПП ГЕРБ в 44-то Народно събрание. Назначен е за заместник-министър на енергетиката на 9 май 2017 г. Владее английски и немски език.

АСЕН АГОВ

Председател на Комисията по външна политика на Народното събрание на Република България (1997-2001 г.)

Понастоящем Асен Агов е съветник по енергийната сигурност на министъра на външните работи на Република България. Той е бил избран за член на 37-то, 38-то, 39-то, 40-то, 41-то Народно събрание на Република България. Г-н Агов е бил председател на Комисията по външна политика на 38-то НС. Също така, той е бил заместник-председател на 39-то Народно събрание на Република България. В рамките на 40-то НС, г-н Агов е бил заместник-председател на Комисията по отбрана. По време на 41-то Народно събрание е член на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

РОЗАЛИЯ-ИБОЛЯ БИРО

Председател на Комисията по външна политика в Камарата на депутатите на Румъния

Розалия-Иболя Биро е председател на Комисията по външна политика в Камарата на депутатите на Румъния от 2016 г. От 2014 г. тя е заместник-председател на женската организация на Европейската народна партия (EНП Жени). Г-жа Биро е била сенатор в парламента на Румъния, избран от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) от 2012 г. до 2016 г. През този период тя е била председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и малцинствата в румънския Сенат. Между 2011 г. и 2012 г. г-жа Биро е била заместник-кмет на град Орадя.

ДЕНИЦА НИКОЛОВА

Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България

Деница Николова е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството на България, като отговаря по въпросите на градската политика и териториалното сближаване, програмите за регионално развитие, програмите за европейско териториално сътрудничество, фонд Солидарност и стратегията на ЕС за Дунавския регион. Г-жа Николова притежава магистърска степен в областта на финансите и има редица специализации, както и практически знания и опит в областта на цялостното управление, финансовия контрол и изпълнение на програми, финансирани от ЕС и в разработване и внедряване в инструменти за финансов инженеринг. Нейният широк професионален опит включва и стратегическо планиране на регионалното развитие, управление на проекти, консултации по чуждестранни инвестиции и изпълнение на финансови инструменти в България.

ГАБОР ЙЕНЕЙ

Национален координатор на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав (СЕСРРД), Министерство на външните работи и търговията на Унгария

След шестия годишен форум на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав в Будапеща, на 19 октомври 2017 г. г-н Габор Йеней е номиниран за национален координатор на СЕСРРД и като такъв отговаря за координирането на унгарския принос към изпълнението на секторните планове за действие на Стратегията. През 2015 г. той става заместник-национален координатор на СЕСРРД и бива назначен за началник отдел в Министерството на външните работи и търговията. Той се запознава със Стратегията и нейните заинтересовани страни чрез управлението на програмите за междурегионално сътрудничество – „ИНТЕРРЕГ“. От 2011 г. насам г-н Йеней работи за Агенцията за регионално развитие, отговаряйки както за управлението на регионалната оперативна програма, така и за планирането през програмния период 2014-2020 г. Между 2005 г. и 2011 г. правителствената дирекция по водите назначава г-н Йеней в управлението на инвестиционни проекти в областта на околната среда, подкрепени от Програмите за трансгранично сътрудничество (ТГС) на ЕС.

ГЕОРГ ГЕОРГИЕВ

Заместник-министър на външните работи на Република България

Георг Георгиев е заместник-министър на външните работи на Република България от май 2017 г. Той е бил член на 43-то Народно събрание на Република България. През този период е още член на Комисията по външна политика (28.11.2014 - 26.01.2017 г.); член на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (15.01.2015 г. - 12.11.2015 г.); член на Комисията по образованието и науката (12.11.2015 г .- 26.01.2017 г.) и член на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене" за периода от 2006 г. до края на септември 2016 г. Г-н Георгиев е председател на Младежката организация на политическата партия ГЕРБ (Младежи ГЕРБ) от 2014 г. В периода 2014-2015 г. той е бил заместник-председател на Европейските студенти демократи, Европейската народна партия (ЕНП).

Д-Р СОЛОМОН ПАСИ

Президент на Атлантическия клуб в България, министърът на външните работи на Република България (2001-2005 г.)

Д-р Соломон Паси е основател (през 1990 г.) и президент на Атлантическия клуб в България. Той е бил министър на външните работи на Република България в периода 2001-2005 г. и е изпълнявал длъжността председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) през 2004 г. Той е представлявал България в Съвета за сигурност на ООН (2002-2003г.) и е бил негов председател (м. септември 2002 г. и м. декември 2003 г.). Д-р Паси е бил председател на Комисията по външни политика (2005-2009 г.) и на Комисията по външните работи, отбраната и сигурността (2001 г.) на Народното събрание на Република България. Той е бил първият заместник-председател, който не е член на НАТО, на Асоциацията на Атлантическия договор (АТА) в Париж (1996-1999 г.) и председател на Комитета за прозрачност и отчетност на Парламентарната асамблея на ОССЕ (2006-2009 г.).

Посланик БИСЕРКА БЕНИШЕВА

Директор „Европейски въпроси“, ПанЕвропа България

Посланик Бенишева е дипломат от кариерата с профил по европейските въпроси, който понастоящем работи като директор по въпросите на ЕС в „ПанЕвропа България“. Тя е била директор (1997 - 2001 г.) и генерален директор по европейските въпроси (2007 - 2012 г.) в Министерството на външните работи, член на основния екип за водене на преговори за асоциирането (1992 г.) и присъединяването на България към Европейския съюз (2000-2004 г.). Г-жа Бенишева е била извънреден и пълномощен посланик на България в Ирландия (2003 - 2007 г.) и в Унгария (2012-2016 г.). Тя е била и председател на Дунавската комисия в качеството си на посланик в Унгария (2012 - 2014 г.).

ГАБОР ИКЛОДИ

Директор на дирекция „Управление и планиране при кризи“ в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД)

През юни 2014 г. г-н Габор Иклоди поема задълженията на директор на дирекция "Управление и планиране при кризи" в ЕСВД. Преди това той е бил помощник генерален секретар на НАТО за възникващи предизвикателства в областта на сигурността, който отговаря за защитата на кибер-пространството, борбата с тероризма, неразпространението на оръжия за масово унищожение и енергийната сигурност. Г-н Иклоди има завиден 27-годишен опит на важни държавни длъжности, който включва: политически директор и държавен секретар, отговорен за многостранните въпроси и въпросите на сигурността в унгарското Министерство на външните работи и два четиригодишни мандата като посланик в Норвегия (1999-2003 г.) и в Швеция (2005-2009 г.).

МИХНЕА МОТОК

Заместник-ръководител на Европейския център за политическа стратегия (ЕЦПС), министър на националната отбраната на Румъния (2015-2017 г.)

Г-н Михнеа Моток е заместник-ръководител на ЕЦПС – мозъчен тръст към Европейската комисия. Той има отличителна кариера в дипломатическата служба и правителството на Румъния. Г-н Моток е бил още посланик в Холандия (1999 - 2001 г.), както и постоянен представител в Обединените нации (2003-2008 г.) и в Европейския съюз (2008 - 2015 г.). От 2015 г. до 2017 г. той е министър на националната отбрана на Румъния.

БОЙКО НОЕВ

Министър на отбраната на Република България (1994-1995 г. и 1999-2001 г.) и посланик към НАТО (1996-1999 г.)

Посланик Бойко Ноев е бил заместник-министър на отбраната (1994 г.) и министър на отбраната (1994-1995 г. и 1999-2001 г.) на Република България. С образование в областта на международните отношения и дългогодишен опит като дипломат на международната сцена той е бил български посланик към НАТО, Белгия и Люксембург (1996-1999 г.). По време на дипломатическата си кариера в Министерството на външните работи на Република България (1981-1999 г.) г-н Ноев е бил още заместник-ръководител на делегациите на България към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Той е бил и директор на Центъра за изследване на националната сигурност в Министерството на отбраната (1993 г.). Посланик Ноев е автор на множество публикации и медийни изяви, ангажиран е с редица неправителствени и консултантски организации.

ПРОФ. ТОДОР ТАГАРЕВ

Министър на отбраната на Република България (2013 г.)

Проф. Тагарев е ръководител на Центъра за мениджмънт на сигурността и отбраната (ЦМСО), Институт по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) - БАН. В периода м. март - май 2013 г. е бил министър на отбраната на Република България. Проф. Тагарев е бил директор на Българския институт по отбрана (2016-2017 г.), първият директор на дирекция „Планиране на отбраната”, както и директор по въоръжението и директор на дирекция „Политика по въоръженията” в Министерството на отбраната на Република България (1998-2001 г.). От м. септември 2009 г. до м. септември 2010 г. проф. Тагарев е бил съветник на министъра на отбраната на България. Той е бил ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната” във Военна академия „Г. С. Раковски” в София (2004-2008 г.) и ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността”, Институт по информационни и комуникационни технологии към БАН (2010-2016 г.). През 1999-2001 г.; 2005-2008 г.и 2016-2017 г. проф. Тагарев е бил член на „Борда за наука и технология“ на НАТО (заменил „Борда за изследвания и технологии“). В същия период той е бил и член на Управителния съвет на Европейската агенция по отбрана, работната група, назначена от Генералния секретар на НАТО, за да преразгледа управленските механизми за използване на общо финансиране, както и на групата от национални представители за дългосрочен преглед на Европейската агенция по отбрана.

АКАД. АСАФ ХАДЖИЕВ

Генерален секретар на Парламентарната асамблея на Черноморско икономическо сътрудничество

Акад. Асаф Хаджиев е генерален секретар на ПАЧИС от 2015 г. През 2006-2008 г. и 2011-2013 г. той е бил заместник-председател на Парламентарната асамблея на Черноморско икономическо сътрудничество. В периода от 1996 г. до 2015 г., акад. Хаджиев е член на парламента на Република Азербайджан (Мили Меджлис) и член на Комисията по наука и образование. От 2001 г. до 2015 г. е бил ръководител на департамент "Теория на вероятностите и статистика“ в Държавния университет на Баку. От 1997 г. той е ръководител на департамент „Приложни вероятности и статистика“ в Институтa по контролни системи (ANAS).

ИВАЙЛО КАЛФИН

Специален съветник на европейския комисар Гюнтер Йотингер, министър на външните работи на Република България (2005-2009 г.)

Ивайло Калфин е назначен за специален съветник на еврокомисаря Йотингер през април 2017 г. Той е изследвал нови алтернативи за собствени ресурси в бюджета на ЕС с мандат, одобрен от Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия - в качеството си на член на Групата на високо равнище за собствените ресурси в европейския бюджет, за периода от 2014 г. до 2017 г. От октомври 2014 г. до май 2016 г. г-н Калфин заема поста на заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика. Той е бил член на Народното събрание на Република България в периода юли 2014 г. - октомври 2014 г. като лидер на групата на политическа партия „АБВ“ и води от нейно име преговорите във връзка с политическите приоритети на правителството. Г-н Калфин е бил член на 7-ия Европейски парламент и заместник-председател на Комисията по бюджети (BUDG), член на Комисията по бюджетен контрол (CONT), на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и на Специалната комисия по финансовата, икономическа и социална криза (CRIS). От септември 2005 г. до юни 2009 г. г-н Калфин е бил заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България.

ЙОАН МИРЧА ПАШКУ

Заместник-председател на Европейския парламент

Йоан Мирча Пашку е член на Европейския парламент от 2007 г. Понастоящем той е негов заместник-председател, член на Комисията по външни работи (AFET) и на Подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE). Г-н Пашку е бил министър на националната отбрана в Министерството на националната отбрана на Румъния през 2000-2004 г. и член на Камарата на депутатите на румънския парламент от 2000 г. до 2007 г. В периода 1997-2006 г. той е бил заместник-председател на Социалдемократическата партия.

ВИКТОР БОЩИНАРУ

Депутат от Европейския парламент, член на Делегацията на ЕП за връзки с Китай

Виктор Бощинару е член на Европейския парламент от Румъния. Понастоящем той е заместник-председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на комисията по външни работи и на комисията по регионално развитие. Той е член на Делегацията за връзки с Китайската народна република в Европейския парламент. Бощинару е бил съветник по външна политика и международни отношения на председателя на Камарата на депутатите в Румъния от 2001 г. до 2004 г. и от 2005 г. до 2006 г. През 2004 г. е държавен секретар в Министерството на външните работи на Румъния.

Лица за контакт

г-жа Дайана Асенова

Сътрудник, отдел “Българско председателство на Съвета на ЕС”

+359 2 939 36 03

[email protected]

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация