ИНТЕРПАРЛАМЕНТАРНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА СТАБИЛНОСТ, ИКОНОМИЧЕСКА КООРДИНАЦИЯ И УПРАВЛЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

от

19.02.2018

12:00

до

20.02.2018

17:00

Европейски парламент, Брюксел

Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС е форум за обсъждане и обмяна на информация и най-добри практики във връзка с изпълнението на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз.

Целта на конференцията е да се засили сътрудничеството между националните парламенти и Европейския парламент и да се подобри демократичната отчетност на управлението в областта на икономическите и бюджетните политики на ЕС, особено по отношение на Икономическия и паричен съюз, като се вземат предвид социалните му аспекти и без да се засягат правомощията на националните парламенти.

През първата половина на 2018 г. конференцията ще бъде организирана и председателствана съвместно от Европейския парламент и Народното събрание на Република България, a домакин на събитието ще бъде Европейския парламент в Брюксел.

Свързани документи

Говорители

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Цвета Караянчева започва политическата си кариера като общински съветник в Кърджали. Избирана е за народен представител в 41-то, 42-то и 43-то Народно Събрание. Била е член на комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по земеделието и горите и по труда и социалната политика. Избрана е за заместник-председател на парламента в настоящото 44-то Народно събрание. От 17 ноември 2017 година е избрана за председател на българския парламент. Ръководител е на Делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

АНТОНИО ТАЯНИ

Председател на Европейския парламент

Антонио Таяни е избран за председател на Европейския парламент (ЕП) на 17 януари 2017 г. Като такъв той заявява, че неговата основна цел е да доближи Европа до нейните граждани. Г-н Таяни съосновава “Форца Италия” през 1994 г., след което е избран за първи път в ЕП. От 2008 г. той е бил европейски комисар по транспорта, както и заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството от 2010 г. Г-н Таяни е преизбран в Европейския парламент през 2014 г., когато става негов заместник-председател. Антонио Таяни е завършил право в университета „Ла Сапиенца“ в Рим. Служи като офицер в италианските военновъздушни сили, след което става професионален журналист. Женен е и има две деца. Освен италиански, той владее oще френски, испански и английски език.

ВАЛДИС ДОМБРОВСКИС

Заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог, отговарящ също за финансовата стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари

Валдис Домбровскис е латвийски политик, роден е на 5 август 1971 г. в Рига. През 1995 г. завършва икономика в Техническия университет на Рига, а през 1996 г. - физика в Латвийския университет. В периода 2002 – 2004 г. е министър на финансите, а през 2009 – 2014 г. – министър-председател на Латвия. От ноември 2014 г. е заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог. От юли 2016 г. поема и отговорността за финансовата стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари в рамките на мандата на Комисията с председател Жан-Клод Юнкер.

МАРИАН ТЕЙСЕН

Европейски комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност

Мариан Тейсен е европейски комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Нейното портфолио включва осъществяване на надзор над политиката на Европейския съюз в областта на заетостта, социалните въпроси, професионалното обучение, уменията, реформите на пазара на труда и социалното приобщаване, включително законодателството за равенство на работното място. Г-жа Тейсен отговаря още за Статистическата служба на Европейския съюз (Евростат). Завършила е право в Католическия университет в Лювен, където е назначена за преподавател в юридическия факултет. Преди да започне политическата си кариера тя е работила повече от 10 години за Съюза на независимите предприемачи (UNIZO - представителна организация на малките и средни предприятия). След това г-жа Тейсен става член на Европейския парламент (1991-2014 г.) и заместник-председател на Комисията по икономически и парични въпроси. Мариан Тейсен е била още партиен лидер на Фламандската християндемократическа партия (CD & V) и първи заместник-председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. През октомври 2015 г. е избрана за заместник-председател на ЕНП.

ГЮНТЕР ЙОТИНГЕР

Европейски комисар по бюджета и човешките ресурси

Гюнтер Йотингер е европейски комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси от януари 2017 г. След като е бил европейкски комисар по въпросите на енергетиката от февруари 2010 г. до октомври 2014 г., както и заместник-председател на Европейската комисия през 2014 г., от ноември 2014 г. до декември 2016 г. той става европейски комисар по цифровата икономика и цифровото общество. Г-н Йотингер е бил министър-председател на Баден-Вюртемберг (Германия) в периода 2005-2010 г., а през 1984 г. е бил член на регионалния парламент "Landtag". От януари 1991 г. до април 2005 г. Гюнтер Йотингер е бил председател на групата на „Християндемократически съюз“ в регионалния парламент (CDU Landtag). Юрист по образование, още от младежките си години той активно участва в политиката. Член е на Федералния изпълнителен комитет и на Управителния комитет на Християндемократически съюз.

МЕНДА СТОЯНОВА

Председател на Комисията по бюджет и финанси

Менда Стоянова е народен представител от 2009 г. като заема поста председател на Комисията по бюджет и финанси в рамките на мандата на 41-то, 43-то и 44-то Народно събрание. През годините тя се утвърждава като уважаван и търсен професионалист в областта на данъчното облагане и публичните финанси. Завършва Университета за национално и световно стопанство в гр. София със степен магистър. Професионалната си кариера започва в данъчната администрация като експерт и постепенно се издига, за да стане директор на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Пловдив, а впоследствие и директор на Регионалната дирекция в Пловдив, която осъществява надзор върху дейността на териториалните дирекции на Националната агенция по приходите в Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Пазарджик. Участвала е в редица международни проекти и обучения в областта на данъчното облагане и публичните финанси

ПЕТЪР КЪНЕВ

Председател на Комисията по икономическа политика и туризъм

Петър Кънев е председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-то Народно събрание на Република България. Преди да заеме тази длъжност през май 2017 г., той е народен представител в 40-то (2005-2009), 42-то (2013-2014) и 43-то (2014-2017) Народно събрание. Председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 43-то Народно събрание; заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в 40-то и 42-то Народно събрание; председател на Парламентарната група за приятелство България – Русия в 40-то Народно събрание. Ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание и вицепрезидент на същата организация през 2017 г. Съветник на Президента на Република България Георги Първанов по въпросите на икономическото сътрудничество в периода 2009 - 2011 г. Вицепрезидент на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България в периода 2003 – 2007 г. Председател на Управителния съвет на Съюза на печатарската индустрия в България.

ХАСАН АДЕМОВ

Председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика

Д-р Хасан Адемов е лекар със специалност анестезиология и реанимация. Започва политическата си кариера като член на ПП "Движение за права и свободи". Избран е за народен представител в 38то, 39то, 40то, 41то , 42то, 43то и 44то Народно събрание (1998-2013; 2014 - до сега), за същия период е член на Постоянната парламентарна комисия по труда и социалната политика като председател (2001-2009) и заместник-председател (2010-2013), министър на труда и социалната политика (2013-2014), председател на Постоянната парламентарна комисия по труда, социалната и демографската политика (2014 - до сега), член на Постоянната парламентарна комисия по здравеопазването в 38то, 39то, 40то, 42то и 43то Народно събрание.

ЕВГЕНИЯ АНГЕЛОВА

Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси

Евгения Ангелова е депутат от политическа партия „ГЕРБ“, избрана за втори мандат от Хасковски избирателен район. Тя е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по външна политика. В 43-то Народно събрание г-жа Ангелова е била член на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. В 44-то Народно събрание тя е председател на Групата за приятелство България-Испания и главен представител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Г-жа Ангелова е завършила магистратура по бизнес администрация (МБА) в Университета на Маями, със специалност в областта на финансите и маркетинга. Освен това тя има и МБА от Американския междуконтинентален университет в Лондон, Великобритания, със специалност в международния бизнес. Завършила е бакалавърската си степен по бизнес администрация (ББА) в университета "Пейс", Ню Йорк, САЩ, специализация международното управление, направление Европа. Г-жа Ангелова е завършила Българското училище за политика, випуск 2016 г.

РОБЕРТО ГУАЛТИЕРИ

Член на Европейския парламент (ЕП), председател на Комисия по икономически и парични въпроси и член на ръководната група на ЕП по въпросите на Брекзит

Роберто Гуалтиери е член на Европейския парламент (ЕП) от 2009 г. В рамките на ЕП той е изпълнявал следните функции: през 2010 г. г-н Гуалтиери е бил преговарящ от групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ ( S&D) в екипа по преговори на ЕП за създаването на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД); съдокладчик (съвместно с Елмар Брок) през 2011 г. по вземането на решение на Европейския съвет за изменение на член 136 от „Договора за функционирането на Европейския съюз“ по отношение на механизма за стабилност на държавите членки, чиято парична единица е еврото; член на преговарящия екип на Европейския парламент за създаването на "Фискалния пакт" през 2011 г.; координатор на групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“ в Комисията по конституционни въпроси (AFCO) през 2012 г. От юли 2014 г. г-н Гуалтиери е председател на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON). След проведения референдум за излизането на Обединеното кралство от ЕС, той е назначен за член на ръководната група на ЕП по въпросите на „Брекзит“ от името на Европейския парламент. Освен това Г-н Гуалтиери е и шерпа от името на групата на „Прогресивния алианс на социалистите и демократите“.

ЖАН АРТЮИ

Председател на Комисията по бюджети (BUDG), Европейски парламент (ЕП)

Жан Артюи е роден на 7 октомври 1944 г. в Сен-Мартен-дю-Боа (Мен-е-Лоар) и завършва висшето училище по бизнес в Нант (École supérieure de commerce de Nantes) и Института за политически науки (Institut d'études politiques) в Париж. Той е експерт-счетоводител и основател на фирма, специализирана в счетоводството и одита. Жан Артюи става сенатор от 1983 г. до 2014 г., както и главен докладчик по бюджета от 1992 г. до 1995 г., председател на групата на центристите от 1998 г. до 2002 г. и председател на Комисията по финанси от 2002 г. до 2011 г.Той и е бил още кмет на Шато-Гонтие (Château-Gontier) от 1971 г. до 2001 г. Г-н Артюи е бил и председател на регионалния Съвет на Майен (Conseil général de la Mayenne) от 1992 г. до 2014 г., след което се посвещава изцяло на работата си като евродепутат. Той е бил държавен секретар на министъра на труда от март 1986 г., а от януари 1987 г. до май 1988 г. е отговарял за потребителските въпроси и конкуренцията на министъра на икономиката, финансите и приватизацията. Г-н Артюи е бил министър на икономиката и финансите от 1995 г. до 1997 г., и участва в подготовката по преминаването към единната европейска валута. През 2011 г. премиера Франсоа Фийон му поверява да разгледа бъдещето на еврозоната. Неговият доклад, озаглавен "Бъдещето на еврозоната: политическа интеграция или хаос", е публикуван през март 2012 г. През юли 2017 г. г-н Артюи е бил назначен за специален представител на министъра на заетостта, отговарящ за разработването на "ЕразъмПро" за стажанти.

НОРБЕРТ БРЕКМАН

Член на Комисията по бюджети на германския Бундестаг

Норберт Брекман, е член на германския Бундестаг от 2009 г. От тогава е и член на Комисията по бюджети, в която е говорител на парламентарните групи на Християндемократическия съюз (ХДС) и на Християнсоциалния съюз (ХСС) от 2015 г. По време на 18-ия мандат на Бундестага (2013-2017 г.) г-н Брекман е председател на Федералната финансова група, създадена по силата на член 3, параграф 1 от Закона за управление на федералния дълг, който отговаря за парламентарния контрол върху държавните дялови участия. Той започва политическата си кариера в окръжния съвет Лауенбург, Германия, където и до днес е говорител на парламентарната група на ХДС. Г-н Брекман завършва право в университета „Кристиян-Албрехт“ в Кил (Albrechts-Universität Kiel) и работи като адвокат към „Norddeutscher Rundfunk“, като началник на отдел "Нови медии". Той също е лицензиран парамедик.

МАРИЯ ЛУИС АЛБАКЪРКЕ

Член на Комисията по европейските въпроси на португалския парламент

Мария Луис Албакърке е министър на финансите (2013-2015 г.) и държавен секретар на Хазната (2011-2013 г.); по същото време е била и заместник-министър на финансите по външните работи, като е съвместявала и дейности в Еврогрупата и Екофин. За първи път тя е избрана за народен представител през 2011 г., и отново през 2015 г. Г-жа Албакърке е директор на „Arrow Global“ от март 2016 г. Тя е била Ръководител на центъра по емитиране на ценни книжа и пазарите в „Португалската агенция за управление на държавния дълг“ (2007-2011 г.), както и директор на финансовото управление на държавната компания за железопътна инфраструктура (2003-2007 г.). Г-жа Албакърке е завършила икономика и има магистърска степен по финансова и валутна икономика. От 1991 г. до 2006 г. тя е преподавател в университета „Лусиада“ ( Universidade Lusíada ).

МАРИЯ ДЕЛ МАР АНГУЛО МАРТИНЕЗ

Член на Комисията по икономика, индустрия и конкурентоспособност на испанския Сенат

Г-жа Мария Дел Мар Ангуло Мартинез е бакалавър по математика. Член е на испанския Сенат, където участва в комисиите по икономика и конкурентоспособност; финанси и публични финанси; бюджет; правилник за дейността и в Специалната анкетна комисия по проучването на финансирането на политическите партии. Понастоящем тя е заместник-говорител и координатор по икономическите въпроси на групата на Народната партия (НП/ЕНП) в Сената. Г-жа Мартинез е била член и на испанския Сенат по време на седмият му мандат, а преди това е била член на Кортес на Кастилия и Леон (Cortes of Castile and León) и член на местния съвет на Сория (1996-1999 г.).

МАХИР АЛКАЯ

Член на Холандската камара на представителите

Махир Алкая (1988 г.) е кандидат от Социалистическата партия на изборите за Холандската камара на представителите през 2017 г. Той има дългогодишен опит като държавен служител по международните въпроси в Министерството на икономиката. Г-н Алкая живее в Амстердам и има диплома по индустриален дизайн. Член е на парламента от януари 2018 г. и се занимава с икономическите въпроси, индустриалната политика, иновациите, информационните и комуникационни технологии и търговските споразумения.

ДОМАГОЙ ИВАН МИЛОШЕВИЧ

Председател на Комисията по европейските въпроси на хърватския парламент

Домагой Иван Милошевич е хърватски политик и бизнесмен, който понастоящем е председател на Комисията по европейските въпроси в 9-ия мандат на хърватския парламент. Той е бивш заместник министър-председател на хърватското правителство, отговарящ за инвестициите, за подкрепата на чуждестранните и местни инвеститори, подобряващи инвестиционния и бизнес климат в Хърватия и за местната правна рамка в периода 2010-2011 г. Това е правителството, което приключи преговорния процес с Европейския съюз в средата на 2011 г. Г-н Милошевич е бил избран за член на хърватския парламент в три последователни мандата, по време на парламентарните избори през 2011 г., 2015 г. и 2016 г. Като парламентарист той е бил и председател на Комисията по икономика. Домагой Милошевич е също и успешен бизнесмен в сферата на малките и средни предприятия (пожарна безопасност, строителство, учредяване на нови фирми). Той е съосновател на Хърватската асоциация на износителите, както и председател на Надзорния съвет на Хърватската асоциация на работодателите и член на Бизнес консултативния съвет за Югоизточна Европа от Съвета за регионално сътрудничество. Има докторска степен по медицина от Университета в Загреб и диплома по бизнес администрация от Училище по мениджмънт „Блед“.

ЖОЕЛ ЖИРО

Главен докладчик на комисията по Финанси в Националното събрание на Република Франция

Жоел Жиро е възпитаник на френското Висше национално училище по пощи и телекомуникации (ENSPTT) и на Висшето училище по администрация (ENA). Професионалната си кариера прави в структурите по контрол и надзор в министерството на Икономиката и Финансите. От 1989 е избиран постоянно за кмет на Аржантиер-ла-Бесе - община в От-Алп. През 2002 е избран за депутат от "Радикалната партия на левицата" (PRG), департамент От-Алп, и като такъв е преизбиран през 2007 и 2012 г. От 2017 е депутат от управляващата партия "Република в движение" (РЕМ). Бил е заместник-председател на Регионалния съвет на Прованс-Алп-Кот д'Азюр от 2004 до 2014 г. Заемал е, и в момента заема, редица отговорни длъжности в органите, натоварени по развитието на планининските региони, като Комитета за Алпийския масив, и Националния съвет по планините (CNP). От 2017 заема поста главен докладчик на комисията по Финанси в Националното събрание на Република Франция.

Лица за контакт

д-р Младен Ламбев

Kоординатор на Парламентарното измерение, отдел “Българско председателство на Съвета на ЕС”

+359 2 939 22 43

[email protected]

г-н Георги Тенев

Сътрудник, отдел “Българско председателство на Съвета на ЕС”

+359 2 939 32 45

[email protected]

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация